Toch oefenen op je piano, ook als je geen tijd hebt
Toch oefenen op je piano, ook als je geen tijd hebt
30 juni 2020 
5 min. leestijd

Toch oefenen op je piano, ook als je geen tijd hebt

Heb jij ook zo weinig tijd om te oefenen op je piano? Dan ben je niet de enige. Iedereen heeft het tegenwoordig druk, jong en oud. Daardoor schiet regelmatig oefenen er al snel bij in. Zonde, want juist door regelmatig te oefenen zul je flinke stappen maken. Piano spelen leer je het beste door het veel te doen. Maar hoe kun je toch oefenen, ook als je eigenlijk geen tijd hebt?

Zodra piano spelen een verplichting wordt, is de lol er snel vanaf. Probeer dat vooral te voorkomen. Staat er bij jou druk op, omdat je moet oefenen? Vervang het woordje ‘oefenen’ dan door ‘spelen’. Je moet niet dagelijks oefenen op je piano, maar je wilt graag elke dag even op je piano spelen. Voor iets wat je leuk vindt, zul je sneller tijd maken. Want piano spelen kan overal…

Tijd maken om piano te spelen

Lang oefenen op je piano is niet nodig

Het is een misverstand dat je vooral lang moet oefenen, als je piano wilt leren spelen. Uren achter je piano doorbrengen is niet de sleutel tot succes, tenzij je een professionele concertpianist wilt worden. Maar dat is waarschijnlijk niet de bedoeling.

Daarnaast is dit voor heel veel mensen niet op te brengen. Logisch, want uren achter elkaar geconcentreerd blijven is niet eenvoudig. Gelukkig is het ook niet nodig. Het is beter om regelmatig korte momenten te oefenen op je piano. Daarmee bereik je veel meer.

Oefen kort maar doelgericht op je piano

Als je een liedje wilt leren spelen op je piano voelt het logisch om elke keer als je achter je piano plaatsneemt aan het begin te beginnen. De kans is groot dat je dagen achter elkaar hetzelfde liedje oefent, net zolang tot je hem uit je hoofd kent.

Dit is niet de meest effectieve manier van oefenen op je piano. Probeer eens elke dag een ander stuk te oefenen. En speel niet het hele liedjes achter elkaar, maar begin met de stukken die je lastig vindt. De stukken die zo uit je vingers rollen hoef je eigenlijk niet te oefenen. Natuurlijk kun je ze tussendoor, of aan het einde, even spelen omdat je dat leuk vindt.

Focus je tijdens je oefenmoment vooral op de stukken die nog niet gaan zoals je zou willen. Blijf overigens niet hangen op één stuk. Wissel ook hierin af. Zo wordt het oefenen niet saai of frustrerend, maar merk je dat het steeds een stukje beter gaat.

Als je op deze manier oefent, heb je er niet heel lang voor nodig. Zoek een paar moeilijke stukjes op en oefen deze elk een paar minuten. Zo kun je in een minuut of 10 al heel veel bereikt hebben.

Piano oefenen op vaste tijden

Effectief oefenen op je piano

Door je oefenmomenten op te delen kijk je er minder tegenop. Deel bijvoorbeeld je oefenmoment op in drie blokjes van 10 minuten, verdeeld over de dag. Zelfs op een drukke dag kun je dit wel ergens inpassen.

Sta iets eerder op en speel even 10 minuten op je piano voor je aan het werk gaat. Pak ’s avonds voor of na het eten nog 10 minuutjes mee en misschien heb je overdag nog ergens een momentje.
Bij elkaar zit je zo alweer een half uur te spelen. En dat voor een dag waarop je eigenlijk geen tijd had…

Zie deze oefenmomentjes op je piano als een moment van ontspanning. Even muziek maken helpt je om dagelijkse stress los te laten. Zo zorg je ervoor dat het oefenen op je piano geen moeten meer is, maar een heerlijk, ontspannen momentje voor jezelf.

Oefen liever kort op je piano, dan helemaal niet

Dagelijks oefen helpt je om sneller piano te leren spelen. Ook als je maar heel kort oefent, is dat beter dan niets. Het gaat er vooral om dat je met je piano bezig bent. Soms heb je zelf het idee dat je weinig opgeschoten bent, dat moeilijke stuk lukte nog steeds niet. En dan opeens, de volgende dag, lukt het je wel!

Door elke dag te oefenen blijf je in je hoofd ermee bezig, vaak onbewust. Dat verklaart waarom iets opeens wel lukt, terwijl je de dag ervoor continue vast liep.

Maak een afspraak met jezelf om te oefenen op je piano

Uiteindelijk speel je piano voor jezelf. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en maak duidelijke afspraken met jezelf. Plan bijvoorbeeld vast tijden in, wanneer je gaat oefenen. Als dit eenmaal een gewoonte is, zul je het missen als je een keer overslaat.

Het is ook leuk om een oefenschema bij te houden. Maak een overzicht van de dagen van de week. Elke keer als je 10 tot 15 minuten gespeeld hebt, mag je een streepje zetten. Zo zie je hoe je ongemerkt heel veel kunt oefenen in een week.

Oefenen op je piano? Geef jezelf een uitdaging

Kies een muziekstuk of lievelingsliedje wat je heel graag wilt leren spelen. Kies een redelijke termijn en zet jezelf als doel dit stuk op een bepaalde datum op je piano te kunnen spelen. Dit is ook een leuke challenge om te doen met een bevriende pianist. Je kunt elkaar extra motiveren om regelmatig te oefenen.

Het is altijd fijn om één of enkele favoriete liedjes te kunnen spelen op je piano. Het is een fijne beloning om aan het einde van je oefenmoment nog even een leuk liedje te kunnen spelen. Zo sluit je het oefenen op een positieve manier af en zul je alweer uitkijken naar de volgende keer.

Altijd je pianodocent bij je

Heb jij wel eens dat je tijdens het oefenen steeds weer op dezelfde punten vast blijft lopen? Ontzettend frustrerend. Hoe ging dat ook alweer in de les, wat zei je pianodocent daar ook alweer over… Zo blijf je aantobben tot je weer naar de les gaat, je bent eigenlijk weinig opgeschoten.

Zonde van je oefentijd. Met online pianolessen van René heb je hier gelukkig geen last van. Je kunt alle video’s zo vaak terugkijken als je maar wilt. Zo heb jij je pianodocent altijd bij de hand. En kom je ergens echt niet uit? Neem dan gewoon even contact op, dan kun je snel weer verder.

Nog nooit online pianolessen gevolgd? Probeer eens de gratis online pianoles uit en ontdek hoe leuk het is om piano te leren spelen vanuit je eigen huis.

gratis introductiecursus

Over de schrijver
Rene Knops is geboren en getogen in Brabant. 51 jaar en al vanaf zijn tiende actief als pianist. Ook speelt hij graag op keyboards en synthesizers. Hij is al ruim 25 jaar verbonden aan de Muziekschool als piano- en keyboarddocent en later directeur. Ook als uitvoerend pianist en toetsenist heeft René jarenlange ervaring in binnen-, en buitenland.René is half autodidactisch en speelt graag op gehoor. Tijdens zijn studie klassieke muziek (piano) aan de Royal Schools of Music leer hij pas goed noten lezen. Al deze speelstijlen geeft René door aan zijn cursisten zodat ze zo breed en compleet mogelijk wordt opgeleid als een pianist of toetsenist. Volgens René kan écht iedereen piano leren spelen. Zijn doel is Plezier in muziek voor iedereen!
Inne Wyffels
Door

Inne Wyffels

op 30 Jun 2020

't is echt waar, ik heb zoveel bij geleerd op zo een korte tijd. Dank he wel daarvoor! Inne

Rene
Door

Rene

op 01 Jul 2020

Hoi Inne, erg fijn om te horen! Op naar de volgende stap en ik zie je in onze Community. Dank voor het delen van dit bericht. Muzikale groet, Rene

Ronald Geraeds
Door

Ronald Geraeds

op 23 Sep 2020

Ook ik oefen normaal bijna iedere dag, tot een tijdje terug. Zat in een dip en daarbij nog een onverwachte gebeurtenis wat je niemand gunt. Heb 3 weken niks meer geoefend tot anderhalf week geleden. Heb het dan ook weer opgepakt want ik wil het toch voor mekaar krijgen om dit liedje, waar ik nu mee bezig ben (Blues), onder de knie te krijgen. Door deze blog geregeld te lezen raak ik steeds weer opnieuw gemotiveerd om verder te gaan. De “trills” waar ik mee worstel oefen ik nu apart en ga daarna verder met het huidige liedje waar ik nu mee bezig ben. Ben nu met de 15 maten bijna “klaar”. Als ik de 16e maat klaar heb dan ga ik proberen het achter elkaar te spelen waarbij ik het tempo langzaam probeer op te voeren. Mocht dit lukken dan ga ik verder met dit liedje.Thnx René voor deze en andere blogs, heb daar veel steun aan.Grtz, Ronald Geraeds

Rene
Door

Rene

op 02 Oct 2020

Goed om van je te horen Ronald, en fijn dat je weer gemotiveerd bent om verder te werken aan je pianoskills. Veel succes en tot ziens weer in ons ledenforum :-)

Reactie plaatsen