Piano in je woonkamer? Dit is de beste plek
Handige Piano Tips
René
Handige Piano Tips
03/10/2020
3 min
0

Piano in je woonkamer? Dit is de beste plek

03/10/2020
3 min
0

Waar zet jij je piano in de woonkamer? Een piano is gemaakt van natuurlijke materialen, die sterk reageren op invloeden van buitenaf, zoals luchtvochtigheid en temperatuurwisselingen. Deze invloeden zorgen er ook voor dat je piano na verloop van tijd zal ontstemmen, zelfs als je er niet op speelt.

Daarnaast wil je eventuele buren zo min mogelijk overlast bezorgen als je op je piano speelt. Al deze factoren spelen mee als je een goede plek in je woonkamer zoekt voor je instrument. Kies je de juiste plek, dan zal je piano een zo goed mogelijk geluid geven en zijn kwaliteit behouden. Het geluid van je piano klinkt het mooiste in een ruime en gestoffeerde woonkamer.

Houd rekening met de volgende factoren, als je een plek in de woonkamer zoekt voor je piano.

Temperatuur en vocht zijn van invloed op je piano

Je piano is gemaakt van hout en bevat veel metalen onderdelen, waaronder de snaren. Deze materialen zijn gevoelig voor vocht en temperatuurverschillen. De slechtste plek voor een piano is een koude en vochtige ruimte, zoals een kelder, garage of schuur. Het hout gaat uitzetten door het vocht, lijmnaden laten los, toetsen blijven hangen en snaren zullen gaan roesten. Al na een paar maanden kan je piano onherstelbaar beschadigd zijn.

In een woonkamer zal het zo’n vaart niet lopen, maar toch is het belangrijk rekening te houden met de eisen die je piano aan zijn omgeving stelt. Zo zorgen radiators, hete luchtroosters en houtkachels voor grote temperatuursverschillen en droge lucht. Deze droge lucht droogt het hout van je piano uit waardoor het kan gaan barsten, met alle gevolgen van dien.

Dit geldt ook voor de zon. Staat je piano dicht bij een raam waar de zon direct naar binnen schijnt? De temperatuur kan snel oplopen en de zon zorgt ervoor dat je instrument sneller uitdroogt. Open ramen en deuren zorgen voor tocht. Hierdoor zal de luchtvochtigheid sterk schommelen, wat niet optimaal is voor je piano.

Is je buitenmuur niet optimaal geïsoleerd? Zet je piano dan bij voorkeur niet vlak tegen de muur aan. Door invloeden van buitenaf kan er condensvorming op de muur ontstaan, als je piano er te dicht tegenaan staat.


Deze eisen stelt je piano aan zijn standplaats:

• Op ruime afstand van radiators, hete luchtroosters en houtkachels;
• Niet in direct zonlicht;
• Op enige afstand van het raam;
• Houd afstand tussen de piano en de muur;
• Niet op de tocht;
• Een zo stabiel mogelijke luchtvochtigheid;
• Geen grote temperatuursverschillen.

Optimale luchtvochtigheid voor je piano

Je piano houdt van een stabiele luchtvochtigheid tussen de 50 en 70%. In veel nieuwe huizen is deze relatieve luchtvochtigheid veel lager, deze droge lucht kan het hout van je piano uitdrogen en beschadigen. In oudere huizen kan de luchtvochtigheid juist hoger liggen, door lekkage en slechte isolatie.

Hoe het met de luchtvochtigheid in je woning gesteld is meet je met een hygrometer. Is het te vochtig in huis, dan kun je dit oplossen door een luchtontvochtiger neer te zetten. Te droge lucht kun je op peil brengen met een luchtbevochtiger. Is de lucht in je woonkamer iets te droog, dan kun je ook een hydrocel in je piano hangen. Dit kan net genoeg zijn om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Voorkom overlast voor de buren, met de piano in de woonkamer

Een piano kan flink wat geluid produceren, zeker als je lekker enthousiast aan het piano spelen bent. Het laatste wat je wilt, is dat jouw plezier voor overlast bij de buren zorgt. Je kunt zoveel mogelijk het studiepedaal gebruiken of je laat een silent-systeem inbouwen, indien mogelijk. Maar de plek die je kiest in je woonkamer kan al een wereld van verschil maken.

Het geluid van je piano zorgt voor geluidstrillingen, die via de muren en de vloer bij je buren terecht kunnen komen. Een deel van het geluid zal zich door de wieltjes, via de vloer, verplaatsen. Het grootste deel van het geluid komt via de zangbodem. Deze bevindt zich aan de achterkant van je piano. Zet je de piano dicht tegen de muur, dan zul je begrijpen dat je buren hier flink last van kunnen hebben. Zelfs onder- en bovenburen in een appartement kunnen je piano op deze manier goed horen.

Zet je piano dus altijd een stuk van de muur af. Niet alleen hoor je zelf het geluid beter, je buren zullen minder last hebben van je pianospel. Heb je de keus om je piano tegen een binnenmuur te plaatsen, dan is dat nog beter. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen je muur te voorzien van een geluidsisolerende plaat. Onder de wieltjes van je piano kun je geluiddempende bakjes plaatsen. Je pianostemmer kan je hieraan helpen.

piano spelen in woonkamer

Piano in je woonkamer nodigt uit om te spelen

Een piano is een prachtige blikvanger. Elke pianist wordt blij als dit instrument een mooie plek heeft in de woonkamer. Een piano nodigt uit om te spelen. Een liefhebber zal het niet kunnen laten om even de toetsen aan te raken of een kort liedje te spelen.

Wil je lekker in je eigen woonkamer op je piano spelen? Lessen volgen wanneer je maar wilt, in het comfort van je eigen huis? Dat kan, met de online pianolessen van René.

Probeer nu de gratis proefles online piano spelen en ontdek hoe je snel vorderingen zult maken.  Deze lessen zijn speciaal gemaakt voor beginners, herstarters en iedereen die vrijer wil leren piano spelen.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën