10 leuke weetjes over piano’s, kende jij deze al?
10 leuke weetjes over piano’s, kende jij deze al?
pianoles online
René
pianoles online
01/06/2020
4 min
0

10 leuke weetjes over piano’s, kende jij deze al?

01/06/2020
4 min
0

Piano spelen is een geweldig leuke hobby, voor sommige een bijna niet te stoppen obsessie. Muziek doet iets met mensen, overal ter wereld. Een piano heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op elke pianist. Kijk maar naar de enthousiaste pianisten die naar hartenlust spelen op de piano’s die neergezet worden op straten, pleinen en stations.

Hoeveel weet je over je favoriete instrument? De piano is een bijzonder instrument met een interessant verleden. Wist jij dit al over de piano?

Leuke piano weetjes

1. De uitvinder van de piano

De piano werd tussen 1698 en 1708 uitgevonden door de Italiaan Bartelomeo Cristofori di Francesco. De voorloper van de piano, de klavecimbel, werd ook in Italië uitgevonden. Cristofori wilde meer gevoel in de muziek leggen en ging op zoek naar een instrument waar zowel hard als zacht mee gespeeld kon worden.

Zijn uitvinding noemde hij ‘gravicembalo col piano e forte’. Vrij vertaald: klavecimbel met hard en zacht. Het grote verschil tussen de klavecimbel en zijn piano was het produceren van de klanken. Bij de klavecimbel worden de snaren getokkeld, bij een piano worden ze aangeslagen.

Wanneer je een toets aanslaat op een klavecimbel wordt de snaar even opgepakt en weer losgelaten. De tonen klinken hierdoor korter en je hebt weinig invloed op het harder of zachter laten klinken van de toon. Hier kwam verandering in met de komst van de pianoforte.

2. Piano is een afkorting

Het woord piano is eigenlijk een afkorting van Pianoforte, de officiële naam van dit instrument.
De piano kreeg deze Italiaanse naam door zijn grote bereik qua geluid. ‘Piano’ staat voor zachte tonen en ‘forte’ voor sterke tonen.

Toen de pianoforte uitgevonden werd was dit grote tonenbereik heel bijzonder. Bij de voorloper van de piano, de klavecimbel, was het onmogelijk om zoveel verschillende tonen te spelen.
Later werd de naam ingekort tot piano, waarna de term pianoforte alleen nog werd gebruikt voor de barok- en klassieke instrumenten.

3. Pianotoetsen werden gemaakt van ivoor

In het begin werden pianotoetsen gemaakt van ivoor. Pas vanaf 1940 kwamen er alternatieven voor de ivoren toetsen. Er kwam een verbod op de ivoorhandel en de pianotoetsen werden vanaf die tijd gemaakt van hout met een laagje kunststof. Deze verandering heeft geen invloed op het geluid en vormt daardoor een mooie, diervriendelijke oplossing.

4. Hoeveel onderdelen heeft een piano?

Als je wel eens onder de klep hebt gekeken weet je dat er heel veel onderdelen in je piano zitten. Aan de buitenkant zie je hier weinig van en ook het bedienen van het instrument hebt je, op het eerste gezicht, niet veel onderdelen nodig. Toch heeft een piano meer dan 12.000 onderdelen, waarvan er zo’n 10.000 kunnen bewegen.

In je piano zit een ingewikkeld mechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat na het aanslaan van de toets de hamer tegen de snaar aan slaat en daarna weer terug komt in zijn originele positie. Deze bewegende delen zijn gevoelig voor slijtage en de afstelling kan verlopen. Hierdoor raakt je piano ontstemd. Een pianostemmer brengt je instrument weer op klank, maar met zoveel bewegende onderdelen kan dit soms een ingewikkeld proces zijn.

Onderdelen in piano

5. Het populairste instrument ter wereld, de piano

Je bent niet de enige pianoliefhebber, wereldwijd is de piano het populairste muziekinstrument.
Samen met de gitaar en het drumstel vormen ze de top drie van meest gekozen instrumenten op de muziekschool.

In de geschiedenis is de piano een bepalend instrument geweest. Vrijwel alle grote componisten gebruikte een piano om hun meesterwerken te componeren. Vroeger was de piano de basis voor muzikale ontwikkeling. Ondanks de opkomst van moderne vormen van muziek maken, zoals de elektrische gitaar, is de piano nog steeds belangrijk in veel muziekstijlen.

Dat pianomuziek nog steeds populair is blijkt wel uit de verkoopcijfers van Mozart in 2016, hij verkocht meer cd’s dan Beyonce.

6. Piano is een veelzijdig instrument

Een piano is een zeer veelzijdig instrument. Als je denkt dat je alleen klassieke muziek of jazz kunt spelen op een piano, dan heb je het mis. De meest uiteenlopende muziekgenres gebruiken de piano, zelfs in dancemuziek komt pianomuziek terug!

7. Duurste piano en vleugel merk

Steinway is een wereldberoemd merk. Ze leveren de beroemdste, duurste piano’s en vleugels ter wereld. Wil je een echte Steinway vleugel dan kost je dat al snel zo’n € 75.000,-. In 2008 bouwde deze Amerikaanse pianobouwer de duurste vleugelpiano die het bedrijf ooit heeft gemaakt.

De vleugel kostte 1,2 miljoen euro en werd gebouwd in opdracht van een Chinese klant. Vier jaar is er gewerkt aan deze vleugel, die werd versierd met een kopie van een schilderij. Het schilderij werd nagemaakt met wel 40 verschillende soorten hout.

Ook artiesten zijn fan van Steinway. John Lennon componeerde zijn songs op een Steinway Model Z. De brandplekken van zijn sigaretten zijn op de piano te zien. Dit bijzondere instrument werd voor zo’n 2 miljoen dollar verkocht aan George Michael.

Steinway piano John Lennon

8. Duurste vleugel ooit

De duurste vleugel ter wereld was wel een heel bijzonder exemplaar. Dit instrument is volledig transparant, omdat het gemaakt is van hoogwaardig kristal glas. Hij werd verkocht voor 3.2 miljoen dollar. Dit 9 meter lange instrument is daarmee de duurste vleugel ter wereld.

De vleugel werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen in Beijing, in 2008. Wie de vleugel gekocht heeft is niet bekend.

9. Piano, koning van de instrumenten

De piano is met recht de koning van de instrumenten. Er is geen ander instrument met zo’n breed toonbereik. Je kunt op een piano de laagste en hoogste tonen laten horen.

We kennen allemaal de indrukwekkende vleugels, die in concertgebouwen gebruikt worden. Maar deze instrumenten vallen in het niet bij de allergrootste piano die ooit gebouwd werd. Deze vleugel heeft een lengte van 5.7 meter en weegt 1400 kilo. Het duurde 4 jaar om het instrument te bouwen.

10. Piano spelen geeft je een goed gevoel

Dat piano spelen je een goed gevoel geeft, wist je natuurlijk al. Maar hoe komt dat? Bij het horen van muziek komt er dopamine vrij in je lichaam. Deze stof maak je ook aan bij lekker eten, drugs en verliefdheid. Uit Brits onderzoek is gebleken dat zelfs planten beter groeien op muziek.

Wat weet jij over piano’s?

Kende je al deze weetjes over piano’s al? Er is nog veel meer te leren over je piano. Als je piano leert spelen leer je elke dag meer over jouw favoriete instrument.

Wist je dat je ook online pianolessen kunt volgen? Probeer de eerste 10 lessen gratis uit en ontdek het gemak van pianolessen volgen, waar en wanneer je maar wilt.

gratis introductiecursus

Reacties
Categorieën