Goed onderhoud is nodig als je lang van je piano wilt genieten. Het regelmatig laten stemmen van je piano hoort bij het onderhoud, dit laat je waarschijnlijk over aan de pianostemmer. Maar er zijn ook diverse onderhoudsklusjes die je zelf kunt doen om je piano in topconditie te houden.
Een akoestische piano is een gevoelig instrument. De plek waar je hem neerzet, is al van grote invloed op de conditie van je piano. Hitte, kou en droge lucht zijn allemaal factoren die effect hebben op de stemming en de conditie van het houtwerk.
Door te zorgen voor een goede omgeving en zelf je piano regelmatig te onderhouden zorg je ervoor dat hij een optimaal geluid blijft geven. Daar heb je veel plezier van, want niets speelt zo fijn als een piano die er in topconditie bij staat.
De juiste omgeving voorkomt dure reparaties en onderhoud
Een akoestische piano bestaat voornamelijk uit hout, dit natuurlijke materiaal zal reageren op zijn omgeving. Grote temperatuurwisselingen en verschillen in de luchtvochtigheid zijn dan ook niet goed voor een piano. Je piano zal het beste blijven klinken bij een stabiele kamertemperatuur.
Een ander punt is de luchtvochtigheid. Hout en vocht zijn geen goede combinatie, maar te droog is ook weer niet goed. Zorg daarom dat je piano in een ruimte staat waar de relatieve luchtvochtigheid constant is. Om je piano zo goed mogelijk te onderhouden is een stabiele luchtvochtigheid tussen de 45 en 70% optimaal.
Wil je meer weten over de beste plek voor je piano? Lees dan de blog “Piano in je woonkamer, dit is de beste plek”
Een optimale omgeving creëren voor je piano zal je veel onderhoud en onnodige kosten besparen. Je piano zal bijvoorbeeld minder snel ontstemmen. Ook zullen de onderdelen van je piano in een betere conditie blijven. Vocht kan bijvoorbeeld grote schade aanbrengen aan de zangbodem, een belangrijk onderdeel van je piano. Onderdelen kunnen loskomen en de zangbodem kan zelfs scheuren.
Onderhouden van het klavier
Het klavier van je piano zal regelmatig schoongemaakt moeten worden. Zelfs als je heel netjes voor het piano spelen je handen wast, zal er nog vuil op het klavier achterblijven. Neem daarom bij het onderhouden van je piano het klavier af met een zachte, vochtige doek. Gebruik hier nooit agressieve schoonmaakmiddelen voor. Dit is niet nodig.
De toetsen van je piano zijn ook gemaakt van hout, met een kunststof laagje er overheen. Gebruik daarom altijd een licht vochtige doek en spray geen water of ander schoonmaakmiddel direct op de toetsen. Je wilt niet dat het hout nat wordt en je toetsen kromtrekken. Laat na het schoonmaken de klavierdeksel open, zodat het aan de lucht kan drogen.
Onderhoud van de pianokast
Een piano is voorzien van een prachtige laklaag. Afhankelijk van de gebruikte afwerklaag maak je de buitenkant van je piano schoon bij het onderhouden. Afstoffen met een zachte doek of plumeau kan nooit kwaad. Zorg er altijd voor dat er geen water of schoonmaakmiddel direct op het hout komt, maar altijd via een zachte doek.
Nieuwe piano’s zijn vaak voorzien van een polyester laklaag, eventueel in hoogglans. Blijven er na het afstoffen nog vingerafdrukken zichtbaar? Gebruik een paar druppels ruitenreiniger op een zachte doek om deze te verwijderen. Ben je in het bezit van een prachtig familiestuk, van zeker 40 jaar of ouder? Dan is de kans groot dat de pianokast gepolitoerd is. Pas op met schoonmaakmiddelen waar alcohol in zit. Deze zullen de politoer oplossen. Je kunt de pianokast eens per jaar oppoetsen met een poetsmiddel zonder siliconen en staat hij er weer bij als nieuw.
Dan zijn er ook nog pianokasten waar de prachtige, natuurlijke houtnerf structuur nog zichtbaar is. Hier is op het hout een dunne laklaag aangebracht, die erg gevoelig is voor vocht. Gebruik daarom op deze piano’s geen natte doeken om hem te onderhouden. Voorzichtig afstoffen en hooguit eens per jaar inwrijven met een onderhoudsolie is voldoende. Dit is een arbeidsintensief klusje, maar de moeite zeker waard.
Onderhouden van de pedalen, wielen en messing delen
De pedalen, wielen, slotplaat en het klepscharnier zijn bij de meeste piano’s gemaakt van messing. Deze delen hebben ook onderhoud nodig om er mooi uit te blijven zien. Je kunt deze delen onderhouden met een koperpoets. Ga hier wel voorzichtig mee om en raak het houtwerk niet aan, dit kan voor vlekken zorgen.
De binnenkant van de piano onderhouden?
De binnenkant van de piano heeft ook onderhoud nodig. Stof en luchtvervuiling kan een aanslag achterlaten in je piano. Stof en eventuele spinnenwebben kun je zelf heel voorzichtig weghalen. Zorg dat er nooit vocht in de piano komt. Pas ook op dat je de bassnaren niet aanraakt. Je vingers kunnen zuren achterlaten die voor corrosie zorgen.
Ziet de binnenkant van je piano er erg vies uit? De grijze aanslag is lastig te verwijderen. Dit kun je beter overlaten aan een specialist. De meeste pianostemmers zullen je piano ook technisch nakijken en je piano op een veilige manier kunnen schoonmaken. Vraag of ze dit bij de eerstvolgende stembeurt voor je willen doen.
Onderhoud aan je piano, je kunt niet alles zelf
Er zijn diverse onderhoudsklusjes die je niet zelf kun uitvoeren aan je piano. Het stemmen van je piano is er daar een van. Het inwendige mechaniek van je piano moet met zorg behandeld worden, daar is de juiste kennis voor nodig. Goed technisch onderhoud zorgt ervoor dat je piano zijn mooie klank behoudt.
Laat daarom regelmatig een pianostemmer langskomen. De meeste piano’s zullen één of twee keer per jaar gestemd worden, een nieuwe piano zelfs nog vaker. Een goede pianostemmer kijkt verder dan het stemmen alleen en zal ook een technische controle doen. Er zijn diverse onderdelen in je piano die aan slijtage onderhevig zijn. Door deze goed te onderhouden wordt de slijtage beperkt en kunnen dure reparaties flink worden uitgesteld of zelfs voorkomen.
Spelen op je goed onderhouden piano
Niets speelt zo fijn als een piano die goed onderhouden is. Hij klinkt fantastisch en speelt heerlijk soepel. Is je eigen techniek nog wat ‘roestig’ of ben je nog een beginner op de piano? Volg dan online pianolessen van René, dan speel jij binnenkort de sterren van de hemel.
Probeer gerust de gratis online pianoles uit, dan weet je meteen of online pianolessen iets voor je zijn.