Hoe Vaak Moet Ik Piano Oefenen | Pianoles van Rene
Hoe vaak moet ik oefenen
Piano Oefentips
René
Piano Oefentips
03/01/2014
3 min
2

Hoe Vaak Moet Ik Piano Oefenen?

03/01/2014
3 min
2

Moet ik elke dag piano oefenen of niet?  Hoe  vaak moet ik of mijn kind piano studeren? Wat is nu de beste  aanpak?  Hoe maak ik de meeste en snelste progressie in mijn pianospel?   Ben ik wel realistisch?    Deze vraag hoor ik natuurlijk vaker van ouders of beginners. 

[su_pullquote]Wil je graag meer gratis tips over (beter) piano leren spelen? Klik dan hier![/su_pullquote]We willen allemaal natuurlijk snel piano leren spelen, maar helaas zoals met alles kost ook piano leren spelen tijd.  Ik vind dat piano leren spelen in de eerste plaats vooral leuk moet zijn.   Leer waarom piano spelen veel gelijkenissen vertoond met een topsporter……

Ik kreeg recent nog een interessante vraag van een vader met twee zonen die beiden op pianoles zaten.  “Wat raad je aan voor wat betreft studietijd voor mijn twee zoons.”
De vraag:  hoe vaak moet ik piano oefenen? hoor ik regelmatig, dus wil er graag hier even bij stilstaan.

Maak Korte Oefensessies

Na ongeveer 15 minuten zal de gemiddelde persoon mentaal vermoeid zijn. Klein oefensessies zijn inderdaad beter.  Mensen denken vaak dat het beter is om veel en lang te oefenen.  Helaas werkt het gemiddelde brein niet optimaal om snel nieuwe stof te leren.

gratis introductiecursus

“Ik moet elke dag oefenen”

in de praktijk: als je twee of drie dagen “zonder schuldgevoel” aftrekt van je oefenweek dan zul je sneller progressie maken dan wanneer je elke dag oefent!

Denk bijvoorbeeld aan sporters, tijdens het sporten moet het lichaam en de spieren ook weer de tijd krijgen om te recuperen.     Als een fietser traint voor een wedstrijd, moet hij of zij regelmatig inspanning verrichten, maar zal om meer progressie te maken vooral ook rust (rustdagen) moeten nemen om te herstellen.   Dit heb ik ook uit ervaring geleerd toen ik trainde voor een 6-daagse tocht in de Alpen.


Zo is het ook met de werking van ons brein.
Ons brein heeft tijd nodig om alle nieuwe opgedane prikkels goed te kunnen verwerken en om weer “op te laden”.

De reden waarom ik zeg zonder “schuldgevoel”
is dat we volledig moet kunnen profiteren van deze rustdag…
Wanneer je als doel gesteld hebt om elke dag te gaan oefenen, dus 7 dagen in de week, en je hebt een dag gemist, dan ben je geneigd om je hier zorgen om te maken, of lichtelijk gestrest te raken.   Het gevolg, wat ik vaak zie of hoor, is dat veel mensen dan de zgn. “verloren” tijd proberen in te halen, waardoor ze meer en meer fouten gaan maken, omdat hun brein NIET de kans heeft gekregen om te recupereren.

Voor de beste resultaten, raad ik je aan om gewoon 4 dagen per week te oefenen.  Hierdoor krijg je de mogelijkheid om 3 dagen in de week in te plannen voor gewoon rust.  Dit hoeft niet opeenvolgende te zijn.

Dit is in mijn ogen veel realistischer en werkt ondersteunend, want in ons drukke leven (zeker bij onze kinderen) kunnen er vaak onverwachte dingen of zaken opduiken die ook hun aandacht vragen toch?
Door te stellen dat als je 4 dagen/week oefent 100% is van het vereiste, zul je je alleen maar beter voelen als je meer oefent.

Hoe Vaak Moet Ik Piano Oefenen?

Mijn advies:
Bovenstaande is dus een optie om te proberen.   Het is en blijft een mooie vraag, maar een goed antwoord is lastig te geven.  Wat in de theorie werkt, kan vaak in de praktijk heel anders uitpakken.  Het is ook een kwestie van dingen uitproberen.  Uit ervaring kan ik wel zeggen dat als je bijvoorbeeld je kind elke dwingt om te gaan oefenen het vaak averechts kan gaan werken.  Voor bij beginnende leerlingen.    Voor beginners raad ik aan om de oefentijd langzaam op te bouwen en eventueel uit te breiden.  Het moet eigenlijk een soort gewoonte worden net als “elke dag je tanden poetsen”..      Je zult vast en zeker verschillende antwoorden krijgen van docenten, andere ouders.   De beste methode, is denk ik het resultaat van”passen en meten”.  Probeer gewoon wat dingen uit, maak een plan waarbij zowel u, alsook uw kind zich in kan vinden.

Eigen ervaringen, tips of ideeën over wat werkt met piano studie?

Hebt u zelf nog meer tips, ervaringen of ideeën die ook goed werken en resultaat opleveren bij het piano leren spelen?  Dan ben ik reuze benieuwd!    Ik zou het zeer op prijs stellen als je hieronder je ervaringen met ons wilt delen.

Ik wens iedereen in ieder geval veel speelplezier toe!

Reacties
Categorieën