Minder geluidsoverlast veroorzaken met je piano, hoe doe je dat? Als beginnend pianist zul je regelmatig willen oefenen. Als meer gevorderde en enthousiaste pianist trouwens ook. Maar voor je huisgenoten en buren is dit niet altijd even leuk. Een piano kan een behoorlijke hoeveelheid geluid produceren. Woon je in een gehorig huis? Dan zullen je buren van elke noot mee kunnen genieten.
Natuurlijk kun je afspreken om op bepaalde tijden te oefenen, maar dat zal niet altijd lukken. Soms heb je gewoon zin om even een stukje te spelen of heb je opeens het gevoel dat je dat lastige stuk op dit moment wel uit je vingers kunt laten rollen. Dan wil je niet wachten, maar meteen achter de piano plaatsnemen.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder geluidsoverlast veroorzaakt met je piano. Die ga ik je in deze blog vertellen.
Waardoor ontstaat geluidsoverlast van je piano?
Voor je weet hoe je de geluidsoverlast kunt beperken, is het handig om te weten waardoor de geluidsoverlast in eerste instantie ontstaat. Een akoestische piano heeft een flinke klankkast met daarin lange snaren. Die snaren gaan trillen zodra je een toets aanslaat.
De geluidstrillingen die hierdoor ontstaan kunnen zich via de muren en de vloer naar aangrenzende ruimtes verplaatsen. Dus ook naar je buren. Via de zangbodem komen veel geluidstrillingen vrij.
Het geluid van je piano verplaatst zich niet alleen door de lucht. De wieltjes van je piano brengen de trillingen via de vloer over. Lopen de balken van je houten vloer door naar de buren? Dan zullen ze net zo hard meegenieten van de klanken uit je piano.
Het is dus belangrijk om zowel de geluidstrillingen via de lucht als via de vloer tot een minimum te beperken.
Geluidsoverlast verminderen door je piano slim te plaatsen
Je zult je piano waarschijnlijk met de achterzijde tegen een muur hebben geplaatst. Maar juist daar bevindt zich de zangbodem. Deze houten plaat zorgt ervoor dat de trillingen van de snaren versterkt worden, waardoor je piano zo’n mooi, vol geluid produceert.
Door je piano met de zangbodem dicht bij de muur te zetten, zal het geluid zich juist via de muur verplaatsen. Je buren of huisgenoten in de naastgelegen kamer kunnen hier flink last van hebben. Het helpt al als je de piano een stuk van de muur af haalt. Nog mooier is het om de piano tegen een buitenmuur te plaatsen.
Is dit niet mogelijk dan kun je de geluidsoverlast verminderen door geluidsisolerende materialen achter de piano aan te brengen. Dit houdt geluidstrillingen tegen, zodat ze zich niet meteen via de muur verspreiden.
Geluidsoverlast via de vloer voorkomen
Zeker als je piano op een houten vloer staat, kan het geluid goed via de wieltjes van je piano worden doorgegeven. Dit is vrij makkelijk op te lossen door teflon onderzetters of speciale schotels te gebruiken.
Deze onderzetters plaats je onder de wieltjes van je piano, waar ze een isolerend effect hebben. Zo voorkom je dat geluidstrillingen via je vloer naar je buren of naastgelegen kamers worden doorgegeven. Dit werkt natuurlijk ook goed als je benedenburen last hebben van je oefenuurtje piano akkoorden. Daarnaast zullen deze onderzetters je vloer beschermen tegen beschadigingen die de kleine, scherpe pianowieltjes achter kunnen laten.
Laat je piano minder geluid maken
Wil je buren en huisgenoten te vriend houden, dan kun je ook gebruikmaken van het studiepedaal. De meeste akoestische piano’s zijn standaard uitgerust met dit pedaal. Wanneer je het pedaal indrukt zullen de klanken uit je piano veel zachter klinken. Dat kan net genoeg zijn om geen geluidsoverlast te veroorzaken.
Zodra je het studiepedaal indrukt, zal er een lap vilt tussen de hamers en snaren komen, dit dempt het geluid flink. Zit er geen studiepedaal op je piano? Een goede pianotechnicus kan deze vaak achteraf alsnog inbouwen.
Piano spelen zonder geluidsoverlast
Leer je pianospelen op een keyboard of digitale piano, dan zet je eenvoudig een koptelefoon op en er is niemand meer die last heeft van je pianospel. Dit gaat niet zo eenvoudig bij een akoestische piano. Al zijn ook hier modellen beschikbaar met een koptelefoon aansluiting. Yamaha heeft als eerste, in 1993, de Silent Piano geïntroduceerd. Zo kun je genieten van de klanken van je akoestische piano en het gemak van rustig, ongestoord oefenen met een koptelefoon op.
Heb je een akoestische piano zonder Silent systeem? Dit kan in de meeste piano’s en vleugels achteraf ingebouwd worden. Het systeem zal de pianoklank zeer realistisch nabootsen, waardoor je nog steeds een maximale pianobeleving ervaart.
Sommige systemen beschikken zelfs over een USB aansluiting, waardoor het mogelijk is je pianospel op te nemen.
Oefenen zonder geluidsoverlast
Zoals je ziet, is er genoeg wat je kunt doen om geluidsoverlast van je piano tot een minimum te beperken. Hebben je huisgenoten en buren geen last meer van je pianospel? Dan ben je vrij om zo lang en zo vaak te oefenen als je maar wilt.
Wil je jouw pianospel naar een hoger niveau brengen? Dat kan, met online pianolessen. Eenvoudig oefenen en lessen volgen vanuit je eigen huis, op je eigen piano. Bekijk de heldere instructievideo’s zo vaak je maar wilt, net zolang tot je de techniek helemaal onder de knie hebt. Met de online pianolessen van René leer je piano spelen met akkoorden. Een leuke en eenvoudig manier, waarop je al snel je favoriete liedjes mee kunt spelen.
En kom je ergens niet uit of heb je vragen? Die stel je gewoon aan je pianodocent, want ondanks de online lessen heb je gewoon persoonlijke begeleiding. Ben je benieuwd of online pianolessen iets voor je zijn? Probeer de eerste 10 lessen gratis uit: