Pianoles voor ouderen

Pianoles voor ouderen

Ik krijg veel vragen van ouderen die piano willen leren spelen. Zij vragen zich af of ze vanaf een bepaalde leeftijd nog wel piano zullen kunnen leren spelen.
Fer 82 jaar toen hij startte met mijn pianolessen, kwam bij mij op les via zijn schoondochter die hem een pianoles als cadeau wou schenken.   Dat is inmiddels ruim 3 jaar geleden.  Fer speelt nog steeds, en heeft geleerd hoe hij leuke  "gouwe ouwe" kan spelen op de piano met noten en ook met akkoorden.    Improviseren vind hij het leukst.    Fer heeft mijn complete cursus helemaal doorlopen.
Natuurlijk, als je wat ouder bent, gaat het allemaal wat minder soepel en snel. De volgende punten moet je dan ook extra op letten:
- Fysieke zaken
- Materiële zaken
- Muzikale zaken
- Mentale zaken
Hieronder zal ik ingaan op een aantal fysieke, lichamelijke zaken die een rol spelen als je gitaar wilt leren spelen als als oudere.
Naarmate je leeftijd vordert, merk je dat zowel de vingers als de polsen wat minder flexibel worden. Op zich hoeft dat bij het piano leren spelen geen probleem te zijn. Het is van belang dat je eerst met simpele, makkelijk te pakken akkoorden leert spelen. De vingers winnen daarbij vanzelf aan flexibiliteit. Hierna kun je meestal probleemloos de wat moeilijkere akkoorden spelen.
Een ander, veelgehoorde opmerking: “Help, ik heb dikke vingers!” of “Ik heb enorm veel eelt op mijn vingers”. Ook hoeft dit op zich geen probleem te zijn. Door te leren spelen met met de juiste vingerzettingen los je het probleem voor het grootste deel op.
Vaak merk je dat zowel de spierkracht in de polsen en vingers wat afneemt. Maak je geen zorgen, door geregeld te spelen, neemt die kracht vanzelf toe. Hier hebben jongere beginnende pianisten ook mee te maken.
Wat enorm kan helpen is dat je geregeld speciale piano oefeningen doet om je vingers soepel te krijgen en soepel te houden.
Ik heb hiervoor speciaal een vinger fitness video's opgenomen voor mijn cursisten.
Ook het leren spelen met de juiste spullen, is van belang. Hieronder ga ik in op de belangrijkste dingen waar je op moet letten.

 
"Maar ik ben helemaal niet muzikaal" of: "Help, ik ben echt mijn hele leven als a-muzikaal". Ik geloof er niets van. Iedereen wordt muzikaal geboren. Alleen, bij de een wordt de muzikaliteit meer ontwikkeld dan bij de ander. En dat heeft niets met opvoeding of erfelijkheid te maken. Het heeft er mee te maken of je openstaat voor muziek en de behoefte hebt om er wat mee te doen. En als je nu overweegt om gitaarles te nemen, dan ben je blijkbaar op dat punt gekomen. Om lekker voor jezelf te spelen, voor je kinderen op te treden of om voor je kleinkinderen voor te spelen.
Ook maakt het helemaal niet zoveel uit wat voor muzieksmaak je hebt. Wij muzikanten weten dat alle muziek en dan met name de popmuziek uit één muzikale stroming is ontstaan. 'Muzieksoorten' als Pop, Rock, Jazz, zelfs House, Soul, Reggae en Disco: ze kennen allemaal dezelfde ritmes en akkoorden. Als je eenmaal die basis kent, kun je altijd met je favoriete muziek meespelen.
En last but not least, uiteindelijk blijft het natuurlijk vooral een mentale kwestie. Maar daar ligt ook een taak van de docent. Die moet ervoor zorgen dat het lesprogramma in korte, overzichtelijke en hapklare brokjes wordt aangeboden, met iedere les direct merkbaar resultaat. Op die manier blijf je, ongeacht je leeftijd, plezier houden in het muziek maken en zul je merken dat je wekelijks met behoorlijke stappen vooruit gaat.

Het is vooral een kwestie van genoeg ambitie hebben, reële doelen stellen en plezier houden in het gitaar spel.
Want juist daar liggen je kansen: als oudere heb je vaak wel wat meer tijd om frequent te oefenen. In het begon oefen je vaak en kort, naarmate je vordert kun je iets minder vaak en langer oefenen per keer.
Het valt niet altijd mee om dingen te onthouden.   Als je 'een jaartje ouder' bent zul je ervaren dat je af en toe vergeet hoe je moet oefenen en wat je ge oefent hebt.

Het werken met online pianolessen geeft je de vrijheid om alles in je eigen tijd en tempo te volgen, ten op zichte van les op een muziekschool.
Bovendien kun je een video zo vaak terug kijken als je zelf wilt,  je hoeft niet steeds opnieuw dezelfde vraag te stellen aan de pianoleraar.

Je blijft gewoon oefenen door steeds de betreffende video van het lesplan te herhalen, en dan gaat het zeker goedkomen!

Daarnaast kun je ook in contact komen met andere medecursisten via het forum, zodat je direct als je ergens problemen ervaart je vraag kunt stellen, en al snel een antwoord krijgt.

Je zult ontdekken dat je er niet alleen voor staat, en er altijd mensen voor je klaar staan om je advies te geven over hoe je het best een bepaald liedje kunt leren spelen.

Dat is ook de reden waarom ik vanaf begin 2017 alles ben gaan doen via een compleet nieuwe interactieve Community website met online lessen voor beginners en gevorderden.

Ik hoop dat je deze informatie nuttig vond, en misschien heb ik je wel kunnen inspireren en/of motiveren om die 1e stap te zetten om ook piano te leren spelen.    Leeftijd speelt echt geen rol!

Mocht je een vraag hebben, of reactie, schrijf deze gerust hieronder, ik ben benieuwd en zal proberen zo snel mogelijk te reageren.

Muzikale groet,

Rene Knops

pianist, leraar,

pvr-community-piano-en-keyboard

Reactie plaatsen