Vanaf welke leeftijd pianoles? Dit is de beste pianoles leeftijd voor je kind
Vanaf welke leeftijd pianoles?
Piano Leren Spelen
René
Piano Leren Spelen
07/25/2014
3 min
1

Vanaf welke leeftijd pianoles?

07/25/2014
3 min
1

Vaak krijg ik de vraag vanaf welke leeftijd kinderen kunnen beginnen met piano spelen. Het zou fijn zijn als ik daar een eenvoudig, duidelijk antwoord op zou kunnen geven. Maar dat is er helaas niet. Voor ieder kind is het weer anders. Het hangt eigenlijk vooral van het kind zelf af. Ik zal proberen je een paar richtlijnen geven.

Leeftijd voor eerste keer pianoles

Het is heel moeilijk om een leeftijdsindicatie te geven. Het ene kind is op 5-jarige leeftijd al geïntrigeerd door muziek, andere kinderen krijgen pas op hun 12e of later interesse in een instrument. Als ouders een instrument spelen, zullen kinderen sneller geneigd zijn het ook te willen doen. Als er een piano in huis staat, kan het zijn dat een kind zelfs al op 2-jarige leeftijd de eerste muzikale pogingen onderneemt. Leeftijd is dus eigenlijk niet de bepalende factor, interesse en fysieke mogelijkheden zijn veel belangrijker.

Interesse in muziek is ook belangrijk

Wat is de reden dat je pianoles wilt voor je kind? Vraagt je kind er zelf om, vind je het belangrijk voor de ontwikkeling van je kind of lijkt het je gewoon leuk: jouw kind op piano? Bij jonge kinderen is het vooral heel erg belangrijk dat er interesse is voor muziek. Danst je kind vaak op muziek? Speelt het graag met speelgoed waar je geluid mee kunt maken, trommelt het voortdurend op de tafel, zingt het zelf liedjes? Dat zegt veel over hoe je kind zelf met muziek bezig is.

Vind je muziek belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, dan is het wel belangrijk dat je kind eraan toe is en er plezier in heeft. Bij muzieklessen komt veel discipline kijken: minimaal vier keer per week oefenen bijvoorbeeld. Je kind moet daar motivatie voor op kunnen brengen. Het kiezen van het juiste instrument en een beetje interesse voor muziek is daarom erg belangrijk.op jonge leeftijd instrument spelen

Een kind dat regelmatig vraagt naar één speciaal instrument, is vaak geboeid geraakt door een bepaald geluid. Het geluid spreekt je kind enorm aan en het wil er wat mee doen. Wat de pianoles leeftijd dan ook is, je kind lijkt er klaar voor. Bezoek eens een open dag van een muziekschool. Daar kunnen kinderen bijna alle instrumenten proberen. Je ziet ook snel of je kind fysiek al klaar is om het instrument van zijn keuze te bespelen. Niet alle instrumenten zijn namelijk even geschikt voor jonge kinderen.

Fysiek en motoriek kan per kind verschillen

Piano en viool zijn twee instrumenten waar je al vroeg op kunt leren spelen. Een kind dat echt heel graag wil, kan al vanaf 4/5 jaar beginnen met piano of viool spelen.  Blaasinstrumenten zijn fysiek veel zwaarder en zijn daardoor voor kleine kinderen nog niet geschikt. Bovendien moeten kinderen voor een blaasinstrument meestal hun voortanden gewisseld hebben.  Wil je kind eigenlijk het liefst een blaasinstrument spelen, maar is het daar nog te jong voor, dan is piano een goede keus om mee te beginnen. Met piano leer je akkoorden spelen en lees je in 2 muzieksleutels. Daarmee leg je een hele goede basis voor als je later naar een ander instrument overstapt.

Kijk ook naar de motoriek van je kind. Door het leren spelen van een instrument verbetert de motoriek van een kind wel, maar als de motoriek nog te zwak is, kan oefenen een frustratie worden. Als het steeds maar niet wil lukken, dan heb je heel veel motivatie nodig om het leuk te blijven vinden. Een muziekdocent kan meestal wel inschatten of de motoriek van je kind al voldoende is.

Discipline

discipline om te oefenen voor pianolesOm een instrument te leren spelen, heb je behoorlijk wat discipline nodig. Zonder oefenen leer je het namelijk niet. Dat is heel waardevol voor de ontwikkeling van een kind, maar begin er niet te vroeg mee. Als er iedere week strijd is over het oefenen, dan kan het wel eens uitlopen op een wederzijdse teleurstelling met de kans dat je kind zelfs afkeer krijgt van muziek maken. Kies voor jonge kinderen een muziekdocent die op speelse wijze je kind wegwijst maakt op het instrument.

Mijn kind kruipt zelf al achter de piano

Heb je thuis een piano staan en gaat je kind er zelf achter zitten of wat met de toetsen spelen, dan hoef je dat uiteraard niet tegen te houden. De piano kan tegen een stootje en zal niet zomaar ontstemd raken. Laat je kind zelf de piano ontdekken. Oudere kinderen vinden het vaak erg leuk om met video’s van internet zelf aan de slag te gaan op de piano.

Online pianoles geschikt voor jonge kinderen?

Jonge kinderen moeten vooral op een speelse manier pianoles krijgen. Het is belangrijk dat er iemand met hen mee kijkt en dat ze snappen wat er gezegd wordt. Online pianoles is voor jonge kinderen daarom niet echt geschikt. Wil je weten vanaf welke leeftijd online pianoles wel geschikt is? Lees dan volgende week verder in mijn nieuwe blogartikel.

Reacties
Categorieën